ΑΡΘΡΑ

Οξείδωση σε ασημένια κοσμήματα και πως αντιμετωπίζεται.

Οξείδωση: Η οξείδωση στο ασήμι είναι ο αποχρωματισμός που συμβαίνει σε ασημένια κοσμήματα . Τα λαμπερά ασημένια σας κοσμήματα μπορούν να οξειδωθούν και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Παρακάτω θα δούμε κάποιους τρόπους που θα καθυστερήσουν αυτή την φθορά στα αγαπημένα μας κοσμήματα.

Τί είναι οξείδωση στο ασήμι και τι την προκαλεί; Τα ασημένια κοσμήματα, όταν είναι καινούρια, είναι αστραφτερά και υπέροχα. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τα ίδια κοσμήματα μπορεί να αλλάξουν χρώμα και να κιτρινίζουν ή να μαυρίζουν.
Υλικά που περιέχουν θείο προκαλούν γενικά οξείδωση στο ασήμι. Υλικά όπως αρώματα, κρέμες, τα μάλλινα υφάσματα, λαστιχένια αντικείμενα όπως γάντια είναι μερικά από τα κοινά υλικά που προκαλούν την οξείδωση στο ασήμι. Επίσης αγγίζοντας τα ασημένια κοσμήματα με λιπαρά χέρια ή μετά από ένα γεύμα μπορεί επίσης να λεκιάσουν τα ασημένια κοσμήματα. Η έκταση και η ταχύτητα με την οποία οξειδώνονται τα ασημένια κοσμήματα σας, εξαρτάται επίσης από το κλίμα και σε γενικές γραμμές η υψηλή υγρασία και πολλές φορές ο όξινος ιδρώτας μερικών ανθρώπων θα οδηγήσει σε οξείδωση στο ασήμι πολύ πιο γρήγορα.

Καθαρισμός της οξείδωσης: Είναι προτιμότερο και πιο εύκολο να καθαριστεί η οξείδωση στα πρώτα στάδια. Η οξείδωση αρχίζει με μία ήπια αλλαγή χρώματος και αυτό καθαρίζεται εύκολα με πλύση του κοσμήματος με ένα απορρυπαντικό που δεν περιέχει φωσφορική βάση. Αν τα ασημένια κοσμήματά σας πλένονται συχνά με αυτόν τον τρόπο, θα χρειαστεί σπάνια οποιαδήποτε σκληρότερη αντιμετώπιση της οξείδωσης. Όταν πλένετε τα ασημένια κοσμήματα σας να είστε προσεκτικοί για να μην δημιουργήσετε γρατζουνιές.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις οξείδωσης, το ασήμι γίνεται καφέ ή ακόμη και μαύρο.
Σε αυτή την περίπτωση, τοποθετήστε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος ενός τηγανιού, προσθέστε 2-3 εκατοστά νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, 1 κουταλάκι αλάτι και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέστε ασημένια κοσμήματα, φροντίζοντας το νερό να τα καλύπτει. Μετά από 10-30 λεπτά αφαιρέστε τα κοσμήματα, ξεπλύνετε, στεγνώστε, σκουπίστε με ένα μαλακό πανί. Αυτή η μέθοδος καθαρίζει το μεγαλύτερο μέρος της οξείδωσης

Μπορεί η οξείδωση να αποφευχθεί; Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθυστερήσουμε την οξείδωση και όχι να την αποφύγουμε. Τα συστατικά των καλλυντικών όπως πούδρες, make up, λακ, κρέμες σώματος κλπ μπορούν να επιταχύνουν την οξείδωση. Πλύνετε τα ασημένια κοσμήματα σας με ένα απορρυπαντικό χωρίς φωσφορικά άλατα πριν από την αποθήκευσή τους. Η πρακτική αυτή θα τα προστατεύσει από την οξείδωση.

Η διαδικασία της επιμετάλλωσης στα ασημένια κοσμήματα με το ρόδιο, χρυσό ή ακόμη και η πλατίνα γίνεται συχνά και προσδίδει μία εντυπωσιακή εμφάνιση. Πέρα από την εμφάνιση, η επίστρωση με ένα από αυτά τα ευγενή μέταλλα προσφέρει μία έξτρα προστασία από την οξείδωση.
Μην χρησιμοποιήσετε όμως την παραπάνω μέθοδο καθαρισμού με τη σόδα σε επιμεταλλωμένα κοσμήματα γιατί υπάρχει κίνδυνος να φύγει η επιμετάλλωση!

Μπορούν τα οξειδωμένα ασημένια κοσμήματα να είναι όμορφα; Το ασήμι, όσο και αν δεν το θέλουμε, οξειδώνεται και θα πρέπει να χρησιμοποιούμε διάφορες μεθόδους για να το καθαρίσουμε. Η αφαίρεση της οξείδωσης από τα ασημένια κοσμήματα σας δεν είναι ένα πολύ εύκολο έργο και θα μπορούσε, σε ορισμένες περιπτώσεις να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια. Σε κάποιες περιπτώσεις η οξείδωση είναι επιθυμητή και εσκεμμένη. Υπάρχουν διαδικασίες στην κατασκευή κοσμημάτων όπου πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε το ασήμι να φαίνεται παλιό και οξειδωμένο! Θα μπορούσατε να επιλέξετε σχέδια με υψηλή ποιότητα κατασκευής όπου η οξείδωση τα κάνει να φαίνονται υπέροχα.