Τα ζαφείρια θεωρούνται σπουδαίοι πολύτιμοι λίθοι από το 800 π.Χ. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο ουρανός ήταν βαμμένος μπλε από την αντανάκλαση των πετρών από ζαφείρι.
Και ένας μεγάλος ποιητής περιέγραψε κάποτε το ζαφείρι ως «το μπλε ενός καθαρού ουρανού λίγα λεπτά μετά τη δύση του ηλίου». Τα μπλε ζαφείρια ήταν ιερός λίθος για την καθολική εκκλησία και για τους αρχαίους, που πίστευαν ότι έκαναν τον ουρανό μπλε με την αντανάκλαση τους. Σε ορισμένες θρησκείες, το μπλε χρώμα του ζαφειριού αντιπροσωπεύει τους ουρανούς. Τα ζαφείρια είναι πέτρες της αποκάλυψης και η αρχαία παράδοση πίστευε ότι οι πλάκες πάνω στις οποίες γράφτηκαν οι Δέκα Εντολές ήταν στην πραγματικότητα ζαφείρι.
Οι βασιλιάδες φορούσαν ζαφείρια γύρω από το λαιμό τους ως ισχυρή άμυνα από τη ζημιά. Προστάτευαν αυτόν που το φορούσε από τον φθόνο και προσέλκυαν τη θεϊκή εύνοια. Τον 12ο αιώνα, το ζαφείρι ήταν γνωστό ως η καταλληλότερη πέτρα για εκκλησιαστικά δαχτυλίδια. Και στη σύγχρονη εποχή όμως, το ζαφείρι έγινε διαβόητο όταν είδαμε τον Πρίγκιπα Κάρολο να δίνει ένα ζαφείρι για δαχτυλίδι αρραβώνων στη λαίδη Νταϊάνα.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη φιλοξενεί ένα από τα πιο διαβόητα ζαφείρια στον κόσμο, το “Star of India ,” ένα ζαφείρι 563 καρατίων! Το ζαφείρι έχει ταυτιστεί εδώ και πολύ καιρό με την αγνότητα, την ευσέβεια , και τη μετάνοια. Φέρνει σοφία και αλήθεια, αυξάνει την αντίληψη και την κατανόηση της δικαιοσύνης. Βοηθά στην εξεύρεση ψυχικής ηρεμίας και γαλήνης και προωθεί μια ζωή ειλικρίνειας, βοηθώντας στη διατήρηση της αθωότητάς του. Τα ζαφείρια συνδέονται επίσης με τη ρομαντική αγάπη, που αντιπροσωπεύει την πίστη και τη ρομαντική αφοσίωση.
Το ζαφείρι είναι ένα οξείδιο αλουμινίου με τριγωνική κρυσταλλική δομή, στην ίδια οικογένεια με το ρουμπίνι . Η μόνη διαφορά ανάμεσα σε ένα ρουμπίνι και ένα ζαφείρι είναι απλώς το χρώμα. Τα ρουμπίνια και τα ζαφείρια λέγεται ότι εκτιμώνται ακριβώς κάτω από το επίπεδο των διαμαντιών λόγω της σκληρότητάς τους. Τα διαμάντια αναφέρονται ως δέκα στα δέκα ως προς τη σκληρότητα, τα ζαφείρια ως εννέα στα δέκα. Η ιδιότητα της σκληρότητας του ζαφειριού το καθιστά τέλεια επιλογή για κοσμήματα που πρέπει να αντέχουν στην καθημερινή χρήση, όπως σε δαχτυλίδια ή βραχιόλια.
Το χρώμα ενός ζαφειριού δημιουργείται από διάφορες ποσότητες σιδήρου και τιτανίου στην πέτρα, ο συνδυασμός των οποίων παράγει διάφορα χρώματα. Οι θερμικές επεξεργασίες έχουν γίνει συνηθισμένες τα τελευταία χρόνια, ως τρόπος βελτίωσης του χρώματος καθώς η ομορφιά ενός ζαφειριού κρίνεται από τον πλούτο και την ένταση του χρώματός του. Το πιο επιθυμητό χρώμα ζαφειριού είναι το μπλε και η πιο επιθυμητή απόχρωση του μπλε αναφέρεται ως “μπλε του αραβοσίτου.” Δεν είναι ούτε ανοιχτό ούτε σκούρο μπλε.
Τα μπλε ζαφείρια προέρχονται από τη Βιρμανία και το Κασμίρ, όπου ο μπλε τόνος είναι ο πιο καθαρός έως το αληθινό φασματικό μπλε και οι πέτρες τείνουν να έχουν μια μοναδική βελούδινη λάμψη. Τα ζαφείρια από τη Σρι Λάνκα είναι μια λιγότερο βαθιά απόχρωση, σχεδόν παστέλ μπλε. Πολλά ζαφείρια προέρχονται επίσης από την Αυστραλία , τα οποία είναι σκούρα μπλε αλλά με ελαφρώς πράσινο τόνο, όπως αυτά από την Ταϊλάνδη . Αυτά τείνουν να είναι λιγότερο ακριβά από εκείνα από τη Βιρμανία, το Κασμίρ και τη Σρι Λάνκα.
Η Σρι Λάνκα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ζαφειριού στον κόσμο άνω των 100 καρατίων και έχουν μια πιο ανοιχτή απόχρωση του μπλε. Οι πέτρες από την κοιλάδα Mogok στη Βιρμανία χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και πολλά αστεροειδή ζαφείρια προέρχονται από εκεί. Τα σκούρα μπλε ζαφείρια βρίσκονται στη Νέα Νότια Ουαλία και στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας . Πολύτιμοι λίθοι από τη Δυτική Καμπότζη είναι επίσης πολύτιμοι, αλλά συνήθως μικροί. Η Κίνα και η Νιγηρία παράγουν σκούρες πέτρες και στις ΗΠΑ, τα ζαφείρια της Μοντάνα βραβεύονται για το φυσικό μεταλλικό μπλε χρώμα τους. Δεν υποβάλλονται σε καμία επεξεργασία, καθώς τα ζαφείρια συνήθως υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία για την εξάλειψη των ακαθαρσιών και την ενίσχυση του χρώματος και της διαύγειας – αυτή η επεξεργασία είναι συνήθως μόνιμη. Τα ζαφείρια προέρχονται επίσης από την Τανζανία, τη Βραζιλία , την Κένυα, το Μαλάουι και την Κολούμπια.
Λόγω της σκληρότητάς τους, τα ζαφείρια μπορούν να καθαριστούν σχεδόν με κάθε τρόπο. Το ζεστό, σαπουνόνερο είναι το καλύτερο, αν και μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε καθαριστικά υπερήχων και ατμούς. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε νερό με ένα άγγιγμα αμμωνίας σε αυτό.
Αποφύγετε να κάνετε βαριές εργασίες ή να έρθετε σε επαφή με χημικά ενώ φοράτε την πέτρα σας, καθώς μπορεί να την βλάψουν.
Αυτή είναι λοιπόν, η ιστορία για αυτό το όμορφο και τόσο ξεχωριστό πετράδι που λέγεται ζαφείρι και κάθε φορά που το συναντάμε μένουμε να το κοιτάμε και να το θαυμάζουμε!